برای داشتن سری پر از مو، بسیاری از افراد تمایلی به عمل جراحی ندارند. اما راه حلی برای آنها وجود دارد، که استفاده از تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت (PRP) است. این روش، علاوه بر اینکه یکی از موثرترین روشهای جوانسازی پوست است، به عنوان جایگزینی غیرجراحی برای کاشت مو نیز مورد استفاده قرار میگیرد. با تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت، پیازهای موی خفته در ناحیه سر تحریک میشوند و رشد مجدد موهای ضخیم از آنها آغاز میشود، به طوری که این روش قابل استفاده برای هر دو جنس انسان است.
با استفاده از این روش، تمام افرادی که بهبودی در موهای ریزشی خود میخواهند، میتوانند از آن بهرهبرده و مشکل خود را رفع کنند. مهم است به این نکته توجه کنیم که تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت یک روش درمانی غیرجراحی است که خصوصاً برای افرادی که نیاز به تحریک رشد مجدد موها دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
ریزش مو در بین خانمها میتواند در نتیجه بسیاری عوامل طبیعی ایجاد شود. به هر حال امروزه با استفاده از روش تزریق پی آر پی میتوان امید داشت فرآیند رویش مجدد مو در خانمها شروع شده و بدون نیاز به عمل جراحی اعتماد به نفس فرد نسبت به شرایط خود بهبود یابد. برای مشکل ریزش موی مردانه، تزریق پپی آر پی به معنی برخورداری از رویش موی کامل در تمام ناحیه سر بدون نیاز به عمل جراحی است. به این ترتیب در صورتی که برای استفاده از یک روش غیر جراحی برای رشد مجدد موهای نازک شده یا از بین رفته آماده هستید، تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت میتواند یک انتخاب مناسب برای شما باشد. در جلسه مشاوره متخصصینکلینیک تخصصی پوست و مو رازی متوجه خواهید شد که آیا شما متقاضی مناسب برای این روش هستید و همچنین با روند درمان آشنا میشوید. برای رزرو نوبت میتوانید با شمارههای 02188333259–02188334029 تماس حاصل نمایید.
انواع مختلف شرایط ریزش مو
ریزش مو، انواع مختلفی دارد و هر کدام الگوهای متفاوتی از ریزش مو و علائم منحصربهفرد خود را دارند. کارشناسان و متخصصین ریزش مو میتوانند نوع خاص ریزش موی شما را تشخیص دهند و یک برنامهی درمانی مناسبی را بر اساس آن برای برطرف کردن مشکل ریزش موی شما در نظر بگیرند.
طاسی الگوی مردانه
طاسی الگوی مردانه، نوعی ریزش موی ژنتیکی است که به آن، آلوپسی آندروژنیک نیز میگویند. این نوع رایجی از ریزش مو است که مردان به آن مبتلا میشوند. این وضعیت اغلب با عقب رفتن خط رویش موها یا نازک و کم پشت شدن تدریجی مو در فرق سر همراه میباشد. مشخصهی عمدهای که به طاسی الگوی مردانه اختصاص دارد این است که این نوع ریزش مو در قسمت بالای سر (فرق سر) رخ میدهد؛ بنابراین اگر دچار ریزش مو از کنارههای سر هستید، پس مشکلی به غیر از این وضعیت دارید.
ریزش مو الگوی زنانه
ریزش موی الگوی زنانه نیز نوع دیگری از ریزش موی ژنتیکی است که بیشتر در میان خانمهای سنین سی سال و بیشتر شایع میباشد. بر خلاف همین وضعیت در مردان (طاسی الگوی مردانه)، ریزش موی زنان کلاً منجر به طاسی سر نمیشود. این نوع ریزش مو معمولاً به صورت کم پشت شدن موها رخ میدهد و مانند طاسی الگوی مردانه، تنها قسمت بالا و وسط سر را تحت تأثیر قرار میدهد.
طاسی سکهای (Alopecia Areata)
طاسی سکهای یا Alopecia Areata، به خاطر نقص در عملکرد سیستم خود ایمنی بدن رخ میدهد و رابطهی تنگاتنگی با زمانهای استرس و شوک عصبی دارد. این نوع ریزش مو را میتوان از روی تکههای بی مو شده و طاس شده در بین موهای سر و به عبارتی دیگر ریزش موی سکهای تشخیص داد.
ریزش موی کششی
ریزش موی کششی (آلوپسی ناشی از کشش Traction Alopecia ) نوع کاملاً قابل اجتناب از ریزش مو است. این عارضه به خاطر وارد شدن فشار زیاد یا کشیدن بیش از حد موها به وجود میآید. معمولترین علت بروز این وضعیت، مدل موهایی که در آن موها خیلی محکم بسته میشوند مانند بافت محکم مو (بافت کف سر و بافت از بیخ موها) ، البته این مشکل میتواند به خاطر استعمال بسیار از حد مواد شیمیایی روی موها مانند دکلره و بی رنگ کردن موها با مایع پروکسید نیز باشد
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم اغلب به خاطر استرس یا تغییراتی در بدن مانند تغییراتی که در طی بارداری یا تغییر نوع خاصی از داروها رخ میدهد. این عارضه سبب میشود تا فولیکولهای موی بیشتر از حد معمول وارد فاز استراحت (تلوژن) شوند و معمولاً تا ماهها بعد از این اتفاق مشخص نمیشود. مشخصهی این نوع ریزش مو، ریزش بیش از حد مو در یک بازهی زمانی کوتاه است که باعث کم پشت شدن موها و طاسی میشود.
ریزش موی منتشر
ریزش موی منتشر، وضعیتی است که میتواند به خاطر وجود طیفی از عوامل مختلف به وجود آید. این عارضه بیشتر در زنان رخ میدهد و منجر به کم پشت شدن کلی موها در سرتاسر پوست سر میشود. ریزش موی سر اغلب خود نشان دهندهی وجود عوامل یا بیماری زمینهای یا کمبودهای تغذیهای است. همهی شرایط بالا معمولاً از طریق یک برنامهی درمانی اتخاذ شدهای قابل درمان میباشند که شامل محصولات رفع ریزش مو و تزریق پی آر پی توسط متخصص پوست و مو میشود. اگرچه در برخی موارد، احتمال و میزان موفقیت درمان تا حد زیادی به اقدام زود هنگام جهت درمان ریزش مو (قبل از اینکه مشکل شدیدتر شود) بستگی دارد، بنابراین توصیه میشود که در اسرع وقت برای درمان این مشکل اقدام کنید.
درمان مشکل رویش مو با تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت (PRP)
از دست دادن و ریزش موها یکی از نگرانیهای اصلی برای بسیاری از مردان و زنان بوده و میتواند در نتیجه شرایط سنی، ژنتیک، تغییرات هورمونی، شرایط درمانی یا حتی به خاطر استفاده محصولات بهداشتی و یا نحوه شانه زدن و بستن موها ایجاد شود. به هر حال با پیشرفتهای اخیر انجام شده در حوزه ترمیم مو، امروزه از روشهای درمان جدید برای رفع این مشکل استفاده میشود. به این ترتیب درمان ریزش مو با پی آر پی یک روش غیر جراحی رو به رشد برای آقایان و خانمها است که میتواند نتایج قابل توجه در درمان و بهبود آهسته شدن فرآیند رشد مو، متوقف شدن و حتی بازگشت شرایط حاصل از ریزش مو به حالت عادی برای فرد به همراه داشته باشد. علاوه بر این پی آر پی موی سر میتواند دارای نتایج درمانی قابل توجه برای افراد مبتلا به ریزش موی سکه ای و نیز نازک شدن ابروها باشد.
انواع مختلف شرایط ریزش مو
پنج نوع اصلی ریزش مو (آلوپسی) در بین افراد به شرح زیر مشاهده میشود:
1.ریزش موی آندروژنتیک: الگوی ریزش موی مردانه و الگوی ریزش موی زنانه با ریزش موی آندروژنتیک ارتباط دارند.
2.ریزش موی سکهای: این شرایط یک مشکل مربوط به عملکرد سیستم ایمنی است که در آن سلولهای سفید خون به پیازهای مو حمله کرده و باعث ریزش مو با یک الگوی دایرهای بر روی سر میشود. معمولاً، این مشکل با گذشت چند ماه به خودی خود برطرف شده و شرایط رویش مو به حالت اولیه باز میگردد. توجه داشته باشید افزایش سطح استرس به صورت یکباره (برای مثال در مواردی مثل مرگ یکی از اعضای خانواده، ورشکستگی مالی، بیماری فرزند، و سایر موارد مانند آن) میتواند با ایجاد شرایط ریزش موی سکهای ارتباط داشته باشند.
3.تلوژن افلوویوم: در این شرایط، پیازهای مو در مرحله رشد تلوژن باقی مانده و در ارتباط با مرحله رشد آناژن با مشکل مواجه میشوند. تلوژن افلوویوم اغلب پس از جراحی به عنوان یک واکنش نسبت به ماده بیحسی ایجاد شده یا با کاهش وزن زیاد، استرس بیش از حد، و بارداری ارتباط دارد.
4.ابتلا به سایر بیماریها: ابتلا به دیابت، لوپوس، و عملکرد نامناسب غده تیروئید همگی میتوانند با ریزش مو ارتباط داشته باشند.
5.شرایط تغذیه: رژیمهای غذایی دارای سطح پایین پروتئین، آهن، روی، و برخی ویتامینهای خاص (A، 6B، 12B، C، و D) میتواند با ریزش مو ارتباط داشته باشند. علاوه بر این مقدار زیاد انسولین در خون (هایپرانسولینمی) و نیز مقاومت نسبت به انسولین (هنگامی که مقدار زیادی از انسولین برای انتقال قند از خون به سلولها لازم باشد) هر دو میتوانند با ابتلا به ریزش مو ارتباط داشته باشند. این شرایط معمولاً در نتیجه مصرف رژیم غذایی حاوی سطح بالای کربوهیدراتها ایجاد میشود.
افراد مناسب برای ترمیم مو با روش PRP
افرادی که مشکل ریزش مو را دارند و میخواهند از تزریق PRP برای ترمیم شرایط موی خود استفاده کنند، بهترین افراد هستند که در مراحل اولیه نازک شدن موی آنها هستند و هنوز پیازهای موی فعال و نیمهفعال در ناحیه سرشان وجود دارد. این پیازهای مو دیگر قادر به تولید موی لازم نیستند یا کیفیت موی تولید شده از آنها پایین است. بنابراین، مردان و زنانی که با نازک شدن موی خود یا ریزش آن مواجه شدهاند، افراد مناسبی برای استفاده از روش تزریق PRP هستند. این افراد باید سطح سلامت خوبی داشته باشند و انتظارات واقعبینانه از درمان و نتایج آن را داشته باشند.
از طرف دیگر، برخی افراد مناسب برای تزریق PRP نیستند. به عنوان مثال، افرادی که مشکلات خونریزی دارند از جمله مشکلات مرتبط با لخته شدن خون و سطح پایین پلاکت، افرادی که سابقه ابتلا به سرطان دارند و همچنین افرادی که به تازگی عفونت خونی داشتهاند، باید تا زمان بهبود شرایط خود از این درمان خودداری کنند. علاوه بر این، تزریق PRP مناسب نیست برای افراد سیگاری، افرادی که فشار خون پایین ناپایدار دارند و افرادی که از درمان با کورتیزون استفاده میکنند.
مزایای تزریق پی آر پی
درمان مشکلات رویش مو با پی آر پی به لطف پیشرفتهای انجام شده در حوزه پزشکی بیش از پیش توسط افراد مورد استفاده قرار میگیرد. مزایای اصلی این درمان به شرح زیر هستند:
- ایمنی: در این روش فقط از سلولهای خونی بدن خود فرد برای درمان استفاده میشود. به همین خاطر در این شرایط احتمال پس زدن تزریق یا مشاهده واکنش آلرژیک به درمان بسیار پایین است.
- حداقل ناراحتی: به خاطر اینکه در این روش ازعمل جراحی استفاده نمیشود، بیمار پس از درمان با سطح ناراحتی بسیار پایین مواجه شده و این ناراحتی شبیه به شرایط نمونهگیری از خون در جلسات منظم معاینه پزشک است.
- راحتی: تزریقPRP نیازی به استراحت یا بهبودی ندارد. به این ترتیب بیمار میتواند بلافاصله پس از تکمیل درمان رانندگی کرده و فعالیتهای عادی خود را شروع نماید.
- موثر بودن: این درمان یک روش موثر برای استفاده افراد مختلف است. به این ترتیب مشاهده نتایج این درمان احتمالاً با گذشت حدود سه ماه شروع خواهد شد، هر چند مشاهده نتایج کامل به حدود یک سال زمان نیاز خواهد داشت.
هنگامی که فرآیند رشد عادی موها دوباره آغاز شد، نتایج حاصل از درمان میتواند مزایای چشمگیر در ارتباط با وضعیت ظاهری و نیز سطح اعتماد به نفس فرد داشته باشد. به این ترتیب رشد مجدد مو در کل ناحیه سر باعث میشود ظاهر فرد جوانتر و در برخی موارد سالمتر به نظر برسد. در واکنش به این شرایط، احتمالاً فرد تمایل بیشتر برای حضور در موقعیتهای اجتماعی و محل کار پیدا خواهد کرد. در حقیقت تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت برای تمام افرادی که موهای آنها نازک شده میتواند مناسب باشد. به هر حال، نتایج این درمان در صورت ایجاد شرایط آلوپسی یا مشکلات سیستم ایمنی که میتوانند به پیازهای مو حمله کنند، احتمالاً با تغییر و بازگشت به شرایط قبل از درمان همراه خواهد بود.
روش درمان ریزش مو به روش پی ار پی
به عنوان یک درمان غیر تهاجمی، در این روش پلاسمای گرفته شده از خون فرد در مدت کمتر از 60 دقیقه در مطب پزشک به نواحی مختلف سر تزریق خواهد شد. این درمان با گرفتن مقدار کمی خون از بیمار و قرار دادن نمونه خون گرفته شده در یک دستگاه سانتریفیوژ برای چرخش آن با سرعت زیاد به منظور جداسازی پلاکتها از مابقی اجزای خون آغاز میشود.
در مرحله بعد، از بیحسی موضعی بر روی ناحیه سر استفاده شده و پلاسمای غنی شده با پلاکت به نواحی دچار مشکل رویش مو بر روی سر تزریق میشود. در نهایت، از روش میکرو نیدلینگ بر روی سر استفاده میشود تا به این ترتیب با ایجاد آسیبها و کانالهای بسیار ریز در پوست، فعالسازی پی آر پی و نفوذ آن به لایههای عمیقتر پوست امکانپذیر گردد.به منظور برنامهریزی این درمان لازم است یک جلسه مشاوره اولیه با پزشک قبل از شروع درمان انجام شده و پس از درمان برنامههای حفظ و نگهداری نتایج درمان برای حدود نه ماه تا یک سال ادامه پیدا کند.
بهبودی و نتایج
پس از این درمان نیازی به استراحت وجود نداشته و بیمار میتواند بدون محدودیت یا مشکل فعالیتهای عادی خود را شروع نماید. در اکثر موارد، بیمار ممکن است با مقداری قرمزی، ورم و ناراحتی در نواحی تزریق مواجه شود و این علائم احتمالاً تا 48 ساعت ادامه خواهند یافت. با وجودی که نتایج این درمان در بین افراد متفاوت است، نتایج زیبایی ناشی از آن معمولاً با گذشت 4 تا 6 ماه از جلسه درمان اولیه مشاهده شده و بهبود در شرایط فرد تا یک سال کامل پس از درمان ادامه مییابد.
تزریق پی آر پی یک روش دارای نتایج دائمی برای ریزش مو نیست و لازم است این درمان هر 12 تا 18 ماه بر روی بیمار تکرار شود. لازم است توجه داشته باشید استفاده از این روش نمیتواند تشکیل پیازهای مو در نواحی خاص سر که قبلاً طاس و کچل شده را به همراه داشته باشد. در حقیقت از این روش معمولاً برای بازگشت شرایط پیازهای موی آسیبدیده به وضعیت عادی و رشد موی ضخیمتر و بلندتر استفاده میشود.
آیا این روش خطرات خاص برای بیمار به همراه دارد؟
به خاطر اینکه در این روش از خون خود فرد برای درمان استفاده میشود، احتمال مشاهده آلرژی یا پس زدن تزریق توسط بدن وجود ندارد. علاوه بر این، با استفاده از مایع امنيوتيك در این درمان احتمال مشاهده واکنش آلرژیک در محلهای تزریق بطور مشخص کاهش خواهد یافت.
هزینه
هزینه این درمان با توجه به پزشک انتخاب شده برای درمان و محل انجام آن متفاوت میباشد. علاوه بر این، هر چه حجم ناحیه تحت درمان گسترش یابد، هزینه درمان نیز بیشتر خواهد شد.
سوالات متداول
سوالات زیادی ممکن است درباره انواع روش های کاشت مو و رفع ریزش مو ذهن شما را درگیر کند. علاوه بر دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی ریزش و کاشت مو شما می توانید با کلیک بر روی این گزینه به سوال و پاسخ های خود پرسید.
آیا درمان PRP مو درد دارد؟
معمولاً بیماران میتوانند درد حین درمان را به خوبی تحمل کنند. برای راحتی هر چه بیشتر بیمار، قبل از تزریق پی آر پی پماد بی حسی و یا مادهی بیحسکنندهی موضعی روی محل تزریق استعمال میشود. 48 ساعت بعد از تزریقهای همزمان PRP، به دلیل فرایند التهابی که رخ میدهد، درد، ورم و سوزش در آن ناحیه افزایش مییابد. در صورت نیاز، میتوان بعد از تزریقها از داروهای مسکن استفاده کرد.
آیا همهی درمانهای PRP شبیه یکدیگر هستند ؟
متأسفانه پاسخ این سؤال منفی است و این امر میتواند مسئلهای گیجکننده برای بیماران و پزشکان باشد. همهی درمانهای PRP با هم یکسان نیستند زیرا کیفیت، قدرت و مدت زمان درمانهای پی آر پی، رابطهی مستقیمی با دستورالعملهای امادهسازی و تهیه ماده، کیفیت دستگاه سانتریفیوژی که پلاسما را فرآوری میکند و مهمتر از همه، دانش و مهارت کافی کسانی که این درمان را انجام میدهند دارد. یافتن کسی که تجربهی کافی در انجام تزریقهای پلاسمای غنی شده (PRP) دارد، بسیار حائز اهمیت است. اگر پزشکی که کار تزریق پی آر پی را انجام میدهد، از تجربه و مهارت کافی در انجام این عمل برخوردار باشد، شانس دست یابی به نتایج مطلوب و مورد نظر بیشتر خواهد بود.
در صورت مناسب نبودن روش پی آر پی مو ، روش کاشت مو (جراحی) برای درمان کم پشت بودن و ریزش مو چگونه است؟
بازنشانی و بازنشر ریشهی موهای زندهی موجود از ناحیه یا فرد اهدا کننده به ناحیهی دریافت کننده (قسمت طاس شده) را عمل کاشت مو میگویند. این عمل، روشی ساده و سطحی است که در آن مو را از ناحیهی اهدا کننده برمیدارند، آماده سازی و تشریح میکنند و سپس آن را بر روی ناحیهی دریافت کننده (طاس شده) که دچار عارضهی طاسی و ریزش موی شدید شده است، میکارند.
آیا کاشت موی طبیعی عوارضی در پی دارد؟ آیا درد دارد؟
تاکنون هیچ عوارض و مشکل عمدهای از انجام این عمل گزارش نشده است. عمل تزریق PRP عملی سطحی است و به عمق 3 تا 4 میلیمتر در پوست سر نفوذ میکند (بسته به طول موهای پیوندی). در زمانی که ناحیه تحت عمل محلی شده است، ممکن است حس درد بسیار کمی وجود داشته باشد و تنها 30 تا 40 ثانیه طول خواهد کشید. پزشک از سرنگهای بسیار نازک و ظریفی مانند سرنگهای انسولین استفاده میکند و همچنین از کمپرس سرد و تکنیکهای لرزشی برای کاهش بیشتر درد استفاده مینماید.
متدهای FUT و FUE چیست؟
متد FUT را تحت عنوان متد برداشت نواری مو (STRIP) نیز میشناسند و پرکاربردترین و موفقترین روشی ست که متخصصان و جراحان کاشت مو در سراسر دنیا از آن استفاده میکنند. در این متد، ما باریکهای از پوست سر را از ناحیهی اهداکنندهی موی پیوندی برمیداریم و آن را آماده کرده و در واحدهای فولیکولی بسیار نازک ، تک به تک تشریح میکنیم. سپس این واحدهای فولیکولی بسیار نازک را با ایجاد برشهای بسیار کوچک با استفاده از سوزنهای بسیار ریزی به ناحیهی بی مو (ناحیهی دریافت کنندهی موی پیوندی) انتقال داده و میکاریم.
کاشت مو به روش FUE ، تکنیکی است که به خاطر محدودیتهایی که دارد، تنها برخی از جراحان آن را به کار میبرند . در این روش، پزشک با استفاده از ابزارهای مخصوصی، واحدهای فولیکولی را یک به یک برمیدارد و آنها را در ناحیهی دریافت کنندهی موی پیوندی مجدداً میکارد.
آیا شرکتهای بیمه، هزینهی همهی درمانهای پی آر پی را تحت پوشش قرار میدهد؟
اکثر شرکتهای بیمه، درمان تزریق پلاسمای غنی شده (پی آر پی) را درمانی دلخواه و اختیاری محسوب کرده و همچنان آن را تا حدودی آزمایشی و تحت بررسی و تحقیق میدانند و بنابراین درمانهای PRP را تحت پوشش خود قرار نمیدهند.
چه مشکلات دیگری را میتوان با روش پی آر پی درمان کرد؟
- پارگی و کشیدگیهای شدید عضله
- مشکلات تاندونی مزمن (مانند مشکلات تنیس البو یا آرنج تنیس بازان، تاندون آشیل، تاندون کشکک زانو و رتاتور کاف یا تاندون کتف)
- آسیبهای رباطی (مانند آسیب رباطهای طرفی داخلی یا کناری – MCL/LCL)
- آرتروز
- جوانسازی صورت
- بیاختیاری ادرار و نقایصی در عملکرد جنسی زنان