آدرس یوسف آباد (تهران ،میدان سلماس ، ضلع شرقی میدان،پلاک 21،واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

علت و درمان تعریق زیاد بدن(زیربغل،کف دست و پا)

فهرست مطالب

همه افراد تعرق می‌کنند. عرق کردن در نتیجه‌ی هوای گرم بیرونی اتفاق می‌افتد. هنگامی که فعالیت بدنی مناسبی انجام می‌دهید یا در حین ورزش، نیز ممکن است عرق کنید. حتی زمانی که با شخصی خاص هستید و وقت می‌گذرانید، ممکن است عرق کنید. با این حال، برخی از افراد ممکن است به نسبت عادی بیشتر عرق کنند. تعریق بیش از حد یا هایپرهیدروزیس می‌تواند به یک مسئله آزاردهنده تبدیل شود و به طور منفی بر سلامت جسمی و روانی تأثیر بگذارد. اما چگونه متوجه می‌شوید که دارید بیش از حد عرق می‌کنید؟ چه تفاوتی بین تعریق بیش از حد و تعریق طبیعی وجود دارد؟ در این مقاله، به جوانب کلی تعریق می‌پردازیم. علائم تعریق، تشخیص تعریق، روش‌های درمان و همچنین آنچه باید درباره تعریق بدانید را بررسی خواهیم کرد تا بتوانید آن را شناسایی کنید و ممکن است یاد بگیرید که چگونه می‌توانید از تعریق بیش از حد جلوگیری کنید.

تعریق بیش از حد آزاردهنده است. این حالت باعث می‌شود که شما احساس ناراحتی کرده و علاوه بر بوی بد موجب ایجاد مشکلات پوستی و راش پوستی نیز می‌شود. متاسفانه، این موضوع ذهن را بیشتر از بدن درگیر می‌کند. متخصصین کلینیک زیبایی رازی تعریق را شناسایی و وضعیت شما را بررسی می‌کنند. گزینه‌های درمانی مختلفی برای خلاص شدن از این مشکل وجود دارند. شما می‌توانید این مشکل را درمان کرده و زندگی عادی خود را از سر گیرید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و یا جهت رزرو نوبت از متخصصین ما می‌توانید با شماره‌های 02188333259 02188334029 تماس حاصل فرمایید.

 

علل تعریق بیش از حد


تعریق بیش از حد را می‌توان بر اساس نوع علت به دو دسته تقسیم کرد. علت اول را می‌توان تحت عنوان تعریق اولیه و علت دوم را تحت عنوان تعریق ثانویه دسته بندی کرد.

تعریق اولیه 

مشکل تعریق اولیه این است که این نوع تعریق هیچ علت قابل تشخیصی ندارد. شما فقط بیش از حد عرق کرده و این مشکل ناشی از یک عارضه جانبی در اثر برخی از شرایط دیگر نیست. این نوع تعریق احتمالاً ریشه‌ی ژنتیکی داشته، اما هیچ علت قطعی‌ توسط کارشناسان شناسایی نشده است. بر اساس گزارش‌های موجود، مشکل تعریق بیش از حد ارتباطی با عصبانیت، اضطراب، یا حالات ذهنی مشابه ندارد.

تعریق ثانویه 

این نوع تعریق ناشی از علل ثانویه است. شرایطی مانند چاقی، آسیب نخاعی، بیماری‌های قلبی و زونا همه می‌توانند باعث ایجاد تعریق ثانویه شوند. تفاوت بین تعریق اولیه و ثانویه این است که درمان بیماری‌های زمینه‌ای (به عنوان مثال زونا) باعث شده تا تعریق نیز از بین برود.

علائم


علائم تعریق را نیز می‌توان به دو دسته‌ی مختلف طبقه بندی کرد: تعریق جسمی و تعریق روانی. تشخیص علائم تعریق فیزیکی آسان بوده اما تشخیص علائم تعریق روانی سخت است.

علائم فیزیکی 

علائم فیزیکی می‌توانند شامل دست‌های مرطوب، تعریق خود به خود بدون هیچ دلیل مشخصی و تعریق سنگین است به گونه‌ای که از لباس نشت کند. اگر این نوع از تعریق برای مدت طولانی وجود داشته باشد می‌تواند موجب بروز مشکلاتی از قبیل راش پوستی، عفونت‌های قارچی، و بوی بد بدن شود. واقعیت تلخ این است که همه این علائم منجر به ایجاد علائم روانی نیز می‌شود.

علائم روانی

با علائم فیزیکی تعریق، برخی علائم روانی نیز همراه می‌شوند که این امر می‌تواند برای افراد مبتلا به تعریق بیش از حد، مشکلاتی ایجاد کند. به دلیل شدت بیشتر تعریق، این افراد اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهند. آنها ممکن است خود را به گوشه‌نشینی بسپارند و به دلیل نگرانی از تعریق بیش از حد و بوی ناشی از آن، از شرکت در فعالیت‌های اجتماعی خودداری کنند. همچنین، آنها ممکن است نگران تغییراتی در لباس‌هایشان باشند که در هنگام تعریق شدید ظاهر می‌شود. تمامی این علائم می‌توانند بر جنبه‌های مختلف زندگی شان، مانند رابطه با دوستان و انتخاب شغل، تأثیر بگذارند. مقابله با عواطف و افکار ممکن است دشوارتر از مقابله با علائم فیزیکی باشد.

تشخیص


پزشک معالج به احتمال زیاد ابتدا با پرسش در مورد سابقه پزشکی شما گفتگو را شروع می‌کند. این امر به دلیل اطلاع یافتن و رد هر گونه علل تعریق ثانویه است. پزشک ممکن است در خصوص وجود هر گونه الگوی عرق کردن (به عنوان مثال این که آیا تعریق تنها در شب بوده یا در طول خواب رخ می‌دهد) نیز سؤال بپرسد. هنگامی که مشخص شد هیچ دلیل فوری برای تعریق بیش از حد وجود ندارد، پزشک احتمالاً از شما می‌پرسد که تعریق چگونه شما را در محیط اجتماعی و در محل کار تحت تأثیر قرار می‌دهد. آیا باعث می‌شود که شما هنگام بیرون رفتن لباس اضافه همراه خود ببرید؟
پزشک ممکن است از شما بخواهد یک آزمون ترمو رگولاتوری عرق انجام دهید. این آزمون شامل استفاده از یک پودر است که با توجه به رطوبت پوست تغییر رنگ می‌دهد. پس از استفاده از پودر، شما در اتاق تعریق قرار داده می‌شوید تا پزشک ببیند در چه درجه حرارتی تعریق بیش از حد بدن شما آغاز می‌شود.
اگر پس از انجام تمام این بررسی‌ها، پزشک تشخیص تعریق بیش از حد داد، شما می‌توانید در مورد گزینه‌های مختلف درمان تعریق بیش از حد، هم با استفاده از روش‌های پزشکی و هم طبیعی با او مشورت کنید.

درمان تعریق بیش از حد


درمان‌های پزشکی و درمان‌های طبیعی با داروهای ترکیبی می‌توانند برای بیمار مبتلا به تعریق بیش از حد و مقابله با این مشکل تجویز شوند.

ضد تعریق

پزشک ممکن است برای کمک به کنترل تعریق زیر بغل شما، ضد عرق با درجه‌ی دارویی تجویز کند.

داروهای آنتی کولینرژیک

این داروها می‌توانند با تأثیر روی اعصاب از تحریک غدد عرق جلوگیری کرده و حتی ممکن است مشکل تعریق بیش از حد شما را در عرض دو هفته رفع کنند.

بوتاکس

تزریق بوتاکس به اعصابی که باعث تحریک ترشح غدد عرق می‌شوند، می‌تواند به خلاص شدن از تعریق کمک کند. شواهد نشان داده‌اند که بوتاکس برای درمان مشکل تعریق تا بیش از 90 درصد مؤثر است. بیماران تحت درمان بوتاکس دراز مدت از مشکل تعریق بیش از حد پس از انجام چند دوره‌ی درمانی رها می‌شوند. نیاز به درمان با بوتاکس برای کنترل تعریق بیش از حد در طول زمان کاهش می‌یابد.

بوتاکس با تأثیر روی غدد عرق موجود در ناحیه زیر بغل موجب توقف فعالیت تولید عرق می‌شوند. درمان دو تا شش ماه مؤثر بوده و حتی برای برخی از بیماران دیگر این مدت طولانی‌تر است. اثر درمان بستگی به شرایط هر فرد دارد. بوتاکس در جایگاه‌های هدف تزریق می‌شود. برخی از پزشکان ممکن است از بی‌حسی موضعی برای بیمارانی که به ویژه در منطقه زیر بغل حساس هستند، استفاده کنند.

یونتوفورزیس 

در این روش درمانی، دست و پای شما در کاسه آب قرار داده شده و یک جریان الکتریکی خفیف از آن‌ها عبور می‌کند. کارشناسان دو تا چهار درمان 20 تا 30 دقیقه‌ای را توصیه می‌کنند.

سمپاتکتومی آندوسکوپیک قفسه سینه (ETS) 

در صورتی که سایر روش‌ها برای درمان تعریق بیش از حد نتیجه ندهند، جراحی به عنوان یک راه حل آخرین استفاده می‌شود و پزشکان ممکن است تصمیم بگیرند عصب‌های مربوطه را قطع کنند تا تحریک ترشح غدد عرق را کاهش دهند. این روش تنها برای افرادی که با مشکل تعریق شدید روبرو هستند توصیه می‌شود و در صورت لزوم، ممکن است برای درمان دائمی این شرایط پوستی پیشنهاد شود. روش دیگری نیز وجود دارد که شامل از بین بردن غدد عرق از طریق جراحی یا استفاده از روش‌های غیرجراحی است. همچنین، روش دیگری که در بیمارستان‌ها انجام می‌شود، قرار دادن اعصاب کنترل‌کننده تعریق است تا این عارضه کنترل شود.

درمان طبیعی برای تعریق


چند درمان خانگی وجود دارد که ممکن است به شما در کاهش حجم عرق کمک کند. این ترکیبات درمانی را می‌توان به آسانی در خانه تهیه نمود.

  • سرکه طبیعی:دو قاشق چای خوری سرکه طبیعی و یک قاشق چای خوری سرکه سیب را مخلوط کرده و سه بار در روز استفاده نمایید. این مخلوط به کاهش تعریق بیش از حد کمک می‌کند.
  • آب تازه گوجه فرنگی:مصرف یک لیوان آب گوجه فرنگی تازه در روز نیز ممکن است به کاهش تعریق بیش از حد کمک کند.

نکته جالب در مورد این درمان‌های خانگی این است که در صورت کاهش ندادن تعریق، مصرف آن‌ها نسبتاً بی ضرر است. تا زمانی که هیچ گونه آلرژی یا مشکل سلامتی نسبت به هر یک از مواد تشکیل دهنده ندارید، بروز هر گونه عوارض جانبی بعید می‌باشد.

مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ