آدرس یوسف آباد (تهران ،میدان سلماس ، ضلع شرقی میدان،پلاک 21،واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

زگیل(زیگیل) پوستی: علت و درمان

فهرست مطالب

زگیل‌ها یک مشکل شایع هستند که به علت عفونت از نوعی ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در نواحی مختلف بدن بوجود می‌آیند. انواع مختلفی از زگیل وجود دارند که ممکن است ظاهری متفاوت داشته باشند و در نواحی گوناگونی از بدن ظهور کنند. برداشتن هر نوع زگیل، به‌طور ناخواسته و ناخوشایند میتواند با درد کمی، توسط پزشک به آسانی انجام شود.

اگر شما زگیل داشته باشید، می‌دانید که این مشکل پوستی عموماً مضر در نظر گرفته نمی‌شود، اما ممکن است دردناک یا ناراحت‌کننده باشد و باید برای رفع علائم آن و جلوگیری از انتقال آن به افراد دیگر یا سایر بخش‌های بدن، تحت درمان قرار بگیرید. بیشتر زگیل‌ها را می‌توان با استفاده از روش‌های محافظه‌کارانه مانند استفاده از اسید سالیسیلیک یا سرمادرمانی (منجمد کردن) درمان کرد. در صورتی که زگیل‌ها مقاوم باشند، ممکن است نیاز به درمان جراحی از طریق برش یا لیزر داشته باشند.

متخصصین کلینیک پوست و موی رازی موثرترین گزینه‌ی درمانی را پس از ارزیابی کامل شرایط شما تعیین خواهند کرد. در بیشتر موارد درمان دائمی بوده و زگیل‌ها برنمی‌گردند. اقدامات پیشگیرانه خاصی وجود دارند که می‌توان جهت جلوگیری از گسترش زگیل‌ها انجام داد. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره‌های 02188333259 02188334029 تماس حاصل نمایید. همکاران ما آماده ارائه خدمات مشاوره یا رزرو نوبت هستند.

 

زگیل چیست؟


زگیل یک توده خوش‌خیم است که از سطح پوست بیرون زده می‌شود. زیگیل را می‌توان به دو دسته زگیل‌های تناسلی یا غیرتناسلی تقسیم کرد. زگیل‌های پوستی، زگیل‌های غیرتناسلی هستند که از سطح پوست بیرون زده می‌شوند. این زگیل‌ها شایع بوده و در اثر ویروس پاپیلومای که اغلب با تماس انتقال پیدا می‌کنند، ایجاد می‌شوند. هر چند زگیل‌های پوستی در اثر تماس جنسی که مربوط به زگیل‌های تناسلی است، انتقال نمی‌یابند. این نوع زگیل با تماس مستقیم (پوست با پوست) با شخص مبتلا به زگیل انتقال پیدا کند، اما از طریق تماس با اشیایی که این افراد لمس کرده‌اند نیز می‌تواند انتقال یابد. در صورتی که ویروس روی این اشیاء وجود داشته باشد و سپس شخص دیگری آن را لمس کند، ویروس می‌تواند انتقال پیدا کند. افراد با سیستم ایمنی ضعیف نیز بیشتر مستعد ابتلا به زیگیل هستند. مردان و رنان بطور مساوی دچار زگیل‌های غیرتناسلی می‌شوند و در اوایل کودکی نیز شایع نمی‌باشد اما پیدایش آنها در سن ۱۲ تا ۱۶ سالگی به اوج خود می‌رسد.

انواع 


انواع مختلفی از زگیل‌ها وجود دارند که بسته به محل پیدایش و ظاهرشان دسته‌بندی می‌شوند:

  • زگیل‌های معمولی که معمولاً روی دست و پا و بخصوص اطراف مفاصل، مانند انگشتان دست و پا و زانوها ایجاد می‌شوند.
  • زگیل‌های ناخنی که در اطراف ناخن‌ها ایجاد شده و می‌توانند بر رشد طبیعی ناخن تاثیر بگذارند.
  • زگیل‌های رشته‌ای بصورت ساقه بلندی هستند که نسبت به زیگیل‌های تخت بطور قابل توجهی از سطح پوست بیرون زده می‌شوند.
  • زگیل‌های سطحی معمولاً به تعداد زیاد در نواحی از پوست که با تیغ تراشیده می‌شوند پدید می‌آیند.
  • زگیل‌های کف پایی در کف پا ایجاد شده و می‌توانند بصورت تکی یا چند تایی ظاهر شوند. این زگیل‌ها، زگیل‌های گوشتی نیز نامیده شده و به طرف داخل رشد می‌کنند.
  • زگیل‌های موزاییکی نیز در کف پا یافت می‌شوند اما بصورت خوشه‌ای در ناحیه کوچکی از پوست پدید می‌آیند.

علت‌ها و دلایل


زگیل‌های پوستی در اثر ویروسی تحت عنوان ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد می‌شوند. بیش از صد نوع از این ویروس‌ها وجود دارند اما تنها تعداد کمی از آنها بر انسان‌ها اثر گذاشته و باعث ایجاد زگیل روی پوست می‌شوند. ویروس وارد سلول‌های پوستی شده و مانند تمام ویروس‌ها تکثیر می‌شوند اما به بیرون از پوست پخش نمی‌شوند. نوع ویروسی که باعث زگیل‌های پوستی می‌شود برخلاف نوعی که می‌تواند موجب سرطان دهانه رحم در زنان شود، کاملاً بی‌خطر است.

علائم و نشانه‌ها


زگیل‌ها گاهی اوقات با ضایعات پوستی مانند زوائد گوشتی و خال‌های گوشتی اشتباه گرفته می‌شوند. در واقع، زیگیل به‌طور غلط به عنوان یک برآمدگی سیاه بزرگ از سطح پوست تصور می‌شود، اما در واقعیت، یک برآمدگی نسبتاً کوچک از سطح پوست است که به‌طور معمول با رنگ پوست یا سفید، صورتی و یا قهوه‌ای روشن ظاهر می‌شود. گاهی اوقات ممکن است لکه‌های سیاه در نوک زگیل مشاهده شوند که ممکن است ناشی از ترومبوز (لخته شدن) رگ خونی باشد، اگرچه این همیشه رخ نمی‌دهد. زگیل‌ها می‌توانند به صورت زبری پوستی یا برجستگی‌های کوچک درک شوند.

درمان زگیل


زگیل‌ها اغلب بدون درمان برطرف می‌شوند، بخصوص در میان کودکانی که دچار زگیل می‌شوند. زگیل‌ها در بزرگسالان ممکن است مانند کودکان به راحتی و سریع از بین نروند. هرچند بیشتر زیگیل‌ها بی‌ضرر بوده و پزشک می‌تواند آنها را درمان کند. در صورتی که زگیل برطرف نشد، دردناک باشد و یا زیگیل‌های متعددی دارید باید به پزشک مراجعه کنید. روش‌های درمانی متعددی برای زگیل‌ها وجود دارند. درمان مورد استفاده بستگی به سن و وضعیت سلامتی بیمار و نیز نوع زگیل دارد. ممکن است پزشک از یکی از درمان‌های زیر استفاده کند:

کانتاریدین 

ممکن است پزشک زگیل را در محل مطب با استفاده از کانتاریدین بر روی آن درمان کند. کانتاریدین باعث شکل‌گیری یک تاول در زیر زیگیل می‌گردد. در یک هفته یا بیشتر می‌توانید به مطب بازگردید تا پزشک زگیل خشک شده را جدا کند.

سرما درمانی

برای زیگیل‌های معمولی در بزرگسالان و کودکان بزرگ‌تر، سرمادرمانی (منجمد کردن) متداول‌ترین درمان است. این درمان زیگیل زیاد دردناک نمی‌باشد. معمولاً نیاز به تکرار درمان در چند جلسه است. سرمادرمانی با استفاده از نیتروژن مایع (دمای ۱۹۶- درجه سانتی‌گراد) شامل استفاده از اسپری کرایو، پروب کرایو یا یک وسیله با نوک پنبه‌ای است. نیتروژن بسته به قطر مورد نظر و عمق انجماد به مدت چند ثانیه بر روی پوست اعمال می‌شود. ناحیه تحت درمان پس از چند ساعت تاول می‌زند. گاهی اوقات این تاول شفاف است و گاهی به دلیل خونریزی قرمز یا صورتی رنگ می‌باشد (که بی‌خطر است).


جراحی الکتریکی و تخلیه

جراحی الکتریکی (سوزاندن) درمانی مناسب برای زگیل‌های معمولی و زگیل‌های پا می‌باشد. کورتاژ شامل تراش دادن زگیل با یک چاقوی تیز یا یک وسیله کوچک به شکل قاشق است. این دو روش اغلب همراه با هم استفاده می‌شوند. ممکن است پزشک زگیل را با تراشیدن آن پیش از جراحی الکتریکی، از بین ببرد. در صورتی که درمان زگیل‌ها دشوار باشد، ممکن است پزشک از یکی از درمان‌های زیر استفاده کند:

درمان با لیزر 

حذف زگیل با لیزر نسبت به سایر روش‌ها مانند انجماد، بریدن و استفاده از اسید راحت‌تر و موثرتر است. پیش از درمان با لیزر، ممکن است پزشک زیگیل را با تزریق بی‌حس کننده، بی‌حس کند. لیزر با قطع جریان خون به زگیل عمل می‌کند. پس از درمان، زگیل خشک شده و می‌افتد. بیشتر زگیل‌ها پس از یک جلسه درمان از بین می‌روند. تقریباً در ۲۰ درصد موارد نیاز به جلسه‌ی دوم است و در ۱۰ درصد موارد نیز نیاز به جلسه سوم خواهد بود.

درمان زگیل با جراحی

برای برداشتن زگیل، جراح ابتدا ناحیه اطراف آن را تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌دهد تا درد جراحی کاهش یابد و زمان لازم برای انجام عمل جراحی مؤثرتر شود. سپس با استفاده از یک چاقوی تیز به نام اسکالپل یا یک وسیله مشابه قاشق، جراح زیگیل را بریده و سپس ممکن است از جراحی الکتریکی برای برداشتن سلول‌های عفونی باقیمانده استفاده شود. عمل جراحی برای برداشت زگیل یک روش انتخابی مناسب برای افرادی است که زگیل‌هایشان در مقابل کرم‌ها و درمان‌های بدون نیاز به تجویز مقاومت نشان می‌دهند. این روش، مانند درمان انجمادی یا لیزر درمانی، نیازی به تکرار ندارد و می‌توان از آن برای برداشتن انواع مختلف زگیل‌ها به جز زگیل‌های تناسلی و غالباً زگیل‌های صورت با موفقیت استفاده کرد.

مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ