آدرس یوسف آباد (تهران ،میدان سلماس ، ضلع شرقی میدان،پلاک 21،واحد 1 کلینیک پوست و مو رازی)

علت و درمان ریزش مو در دوران یائسگی (نگرانی زنان میانسال)

علت و درمان ریزش مو در دوران یائسگی (نگرانی زنان میانسال

فهرست مطالب

یائسگی به مرحله‌ای در زندگی زنان اطلاق می‌شود که قدرت باروری آنها به پایان می‌رسد. شروع یائسگی معمولاً به عنوان نقطه تغییر در زندگی زنان در نظر گرفته می‌شود. در این مرحله، سطح هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد که منجر به ایجاد علایم و نشانه‌های یائسگی می‌شود. اغلب افراد یائسگی را به عنوان یک بخش طبیعی از زندگی می‌پذیرند که در همه زنان رخ می‌دهد، اما برخی از افراد این دوره را به عنوان یک نوع اختلال یا بیماری می‌بینند. با این حال، بر اساس گزارشات، برخی از زنان تجربه یائسگی راحت‌تر و آرام‌تری داشته‌اند. علایم و نشانه‌های یائسگی شامل گرفتگی، کاهش میل جنسی، نوسانات خلقی و ریزش مو می‌شود. تقریباً نیمی از زنان در دوران یائسگی با ریزش مو مواجه می‌شوند.

علت و درمان ریزش مو در دوران یائسگی (نگرانی زنان میانسال

خبر خوب درباره‌ی علائم و نشانه‌های یائسگی این است که این علائم موقتی بوده و با گذشت زمان از بین خواهند رفت که این موضوع درباره‌ی ریزش مو نیز صدق می‌کند. ریزش موی یائسگی موقتی بوده و راهکارهایی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توانید میزان ریزش مو را کاهش دهید. روش‌های بسیاری برای مقابله با ریزش مو وجود دارد مانند پی‌آر‌پی ، ترمیم مو به روش HRT، کاشت مو و لیزر درمانی. تصمیم گیری برای انجام این روش‌ها و انتخاب روش مناسب برای شرایط شما، احتیاج به انجام مراحل تشخیص درمان خواهد داشت.
تخصصین ما در کلینیک رازی طی جلسه‌ی مشاوره به نگرانی‌های ریزش موی شما در دوران یائستگی گوش می‌دهند و در مورد گزینه‌های درمانی و فرایندهای پیش رو با شما صحبت خواهند کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن های 02188333259 02188334029 تماس حاصل فرمایید.

 

علل ریزش مو در دوران یائسگی


علل ریزش مو در دوران یائسگی

یائسگی تنها دورانی در زندگی شما نیست که شما در آن با ریزش مو مواجه می‌شوید. ریزش مو در دوران بلوغ و دوران بارداری نیز، به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شده در بدن، اتفاق می‌افتد. شما در دوران بلوغ به دلیل نوسانات بسیار زیاد سطح هورمون‌ها، ریزش مو را در ابعاد گسترده‌ای تجربه کرده‌اید. این ریزش مو، بعد از بلوغ، دوباره در دوران بارداری نیز ایجاد می‌شود. در این شرایط، سطح استروژن و پروژسترون بدن دستخوش تغییراتی می‌شود که در نتیجه‌ی این تغییرات، بعضی از فرآیند‌های بدن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

  • مردان نیز در طول زندگی خود دچار تغییر در سطح هورمون‌های بدن‌شان می‌شوند، هرچند که این تغییرات به شدت تغییرات هورمونی خانم‌ها نیست. با این حال آقایان نیز ریزش مو بر اثر تغییرات هورمونی را تجربه می‌کنند برای مثال در زمانی که تستسترون به دی هیدرو تستسترون نبدیل می‌شود، که بر اثر این فرآیند، فولیکول‌های مو آسیب می‌بیند و سیکل رشد موی آنها دچار اختلال می‌شود. این امر یکی از دلایل بروز طاسی در مردان است.
  • از آنجاییکه مقدار تستسترون موجود در بدن خانم‌ها بسیار کم بوده و مقدار آن توسط استروژن کنترل می‌شود، بیشتر از آقایان با این فرآیند روبرو می‌شوند. خانم‌هایی که در آستانه‌ی یائسگی هستند، سطح استروژن و پروژسترون در بدن آنها بسیار زیاد خواهد بود که این امر باعث پایین نگه داشته شدن سطح تستسترون در بدن آنها می‌شود.
  • اما در دوران یائسگی، سطح استروژن کاهش پیدا می‌کند و بدن تولید نوع دیگری از هورمون‌ها به نام ۵-آلفا را آغاز می‌کند، که بر تستسرون موجود در بدن خانم‌ها تاثیر گذاشته و آن را به دی هیدرو تستسترون تبدیل می‌کند، درست مانند فرآیندی که در بدن آقایان اتفاق می‌افتد. این فرآیند‌ها در نتیجه باعث بروز ریزش مو و طاسی، با شدتی کمتر از آقایان می‌شود. موی اطراف شقیقه‌ها و فرق سر کم حجم و نازک می‌شود اما معمولا به شکل طاسی بروز نمی‌کند.
  • استرس نیز می‌تواند باعث ریزش مو شود. ریزش مو بر اثر استرس هم برای خانم‌ها و هم برای آقایان ممکن است اتفاق افتد، اما استرس و ریزش موی مربوط به آن، برای آقایان معمولا با سبک زندگی و عوامل خارجی دخیل در آن مرتبط است.
  • ریزش مو و استرس در خانم‌ها در زمان یائسگی معمولا مربوط به نوسانات خلق و خو، افسردگی و یا اضطراب موجود در یائسگی می‌باشد. این بدین معنا نیست که تمام خانم‌ها در این شرایط قرار می‌گیرند، بلکه ممکن است در بعضی افراد شدت علائم یائسگی بسیار کم‌تر باشد. اما بعضی از خانم‌ها علائم یائسگی را با شدت بسیار زیادی تجربه می‌کنند.

مشکل اصلی این است که اگر شما به خاطر ریزش موی یائسگی دچار استرس شوبد، فقط تمام شرایط و عوارض یائسگی را تشدید می‌کنید. شاید انجام این توصیه سخت باشد اما سعی کنید که بر استرس خود غلبه کرده و به دنبال روش‌هایی برای کاهش این مشکلات باشید.

درمان ریزش مو در دوران یائسگی


تزریق پی‌آر‌پی 

تزریق پی_آر_پی

پی آر پی یک روش غیر جراحی برای بیمارانی است که تمایل به جراحی ندارند و یا شرایط آن‌ها به گونه‌ای نیست که انجام عمل جراحی برای‌شان ضروری باشد. در این روش از میکرو اینجکشن برای تزریق پلاکت‌های خون فرد، به پوست سر او استفاده می شود تا با انجام این تزریق، رشد موهای فرد تحت تاثیر تحریک ایجاد شده، افزایش یابد.

فرآیند پلاسمای غنی از پلاکت  

برای انجام این روش، پزشک نیاز به گرفتن مقداری خون از بدن شما دارد که برای آزمایش‌های خونی استفاده می‌شود. خونی که گرفته می‌شود، توسط دستگاه سانتریفیوژ جدا شده و سلول‌های غنی و پلاکت آن را جدا می‌کند. برای انجام این فرآیند، پزشکان از سیستم اکلیپس (eclipse) استفاده می‌کنند. سیستم اکلیپس با استفاده از سانتریفیوژ و بر اساس چگالی خون، به جداسازی پلاسمای غنی از پلاکت می‌پردازد. این سیستم امکان جدا سازی پلاکت با بیشترین تراکم و بهترین ترکیب سلولی را فراهم می‌کند. همچنین، در طول این فرآیند، سلول‌های قرمز به طور کامل از پلاسما جدا می‌شوند و تعداد گرانولوسیت‌های التهابی کاهش می‌یابد.

پس از جداسازی پلاسمای غنی از پلاکت، از طریق میکروسوزن‌های ویژه، آن را به سر یا منطقه‌ای که نیاز است تزریق می‌کنند. پس از انجام این روش، ممکن است موهای شما کمی ضعیف شوند، اما هیچ نشانه‌ای از قرمزی یا کبودی پس از عمل وجود نخواهد داشت. به دلیل استفاده از خون خودتان در روش PRP، عموماً هیچ عوارضی تجربه نخواهید کرد. بعد از تزریق PRP، شما می‌توانید به طور طبیعی فعالیت‌های روزمره خود را ادامه دهید و نیازی به داروها یا مسکن‌هایی که ممکن است بر فعالیت و هوشیاری شما تأثیر بگذارند، نخواهید داشت.

لیزر درمانی

لیزر درمانی

این روش که گاها با نام لیزر اشعه قرمز نیز شناخته می‌شود، لیزر کم توانی است که برای درمان ریزش‌های ژنتیکی مو در خانم‌ها و آقایان، آلوپسی آندروژنتیک و طاسی‌های الگودار، مورد استفاده قرار می گیرد. مکانیزم دقیق لیزر‌های کم توان برای درمان ریزش مو هنوز به طور دقیق شناخته نشده است اما طبق آخرین تحقیقات، عملکرد لیزر به اینگونه است که وارد سلول‌ها شده و باعث افزایش فعالیت‌ سلول‌ها می‌گردد. به زبان دیگر، سلول‌هایی که بر اثر افزایش سن، دچار اختلال در عملکرد شده‌اند، تحت لیزر شروع به فعالیت کرده و در نتیجه این عمل باعث افزایش رشد مو می‌شود.

کاشت مو

کاشت مو

عمل کاشت مو باید توسط یک جراح زیبایی انجام شود. در این عمل، قسمتی از پوست بدن که رشد مو در آن به درستی انجام می‌شود را برداشته ( برای مثال پشت و اطراف سر(به قسمت‌های برداشته شده گرافت مو می‌گویند‌)) و سپس با ایجاد برش‌های بسیار کوچک در قسمتی که دچار ریزش مو شده است، این گرافت‌ها را پیوند زده و عمل کاشت مو را انجام می‌دهند. زخم ایجاد شده در پشت سر برای برداشتن پوست، سپس بخیه زده می‌شود. برای انجام عمل کاشت مو آرامبخش‌هایی به شما داده می‌شود و این عمل تحت بی‌حسی موضعی در قسمت‌های مورد نظر، صورت می‌گیرد.

مراقبت‌های بعد کاشت به این صورت است که تمام زخم‌های ایجاد شده در سطح پوست سر بانداژ می‌شوند. بعد از گذشت چند روز می‌توان بانداژها را برداشت و با توجه به روند بهبودی پوست ، می‌توانید بعد از برداشتن بانداژها، به آرامی سر خود را شستشو دهید، با این حال توصیه می‌شود که تا ۲ هفته بعد از عمل کاشت مو، تا زمانی که زخم‌ها کاملا بهبود نیافته‌اند، از استفاده از مواد زیبایی مربوط به مو، خودداری کنید. در این زمان، احتمال ریزش موهایی که به تازگی در سر شما کاشته شده است، وجود دارد، اما نیازی به نگرانی نیست، به زودی موهای جدیدی به جای آنها رشد خواهند کرد.

درمان ریزش موی یائسگی با استفاده از اچ‌آر‌تی 

درمان ریزش موی یائسگی با استفاده از اچ_آر_تی

برای درمان ریزش موی یائسگی روشهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها اچ‌آرتی یا جایگزینی هورمونی است. این روش در کاهش علائم و عوارض یائسگی و همچنین برای مقابله با پوکی استخوان در یائسگی بسیار موثر بوده است. با این حال، بنا بر ادعای افرادی که از این روش استفاده کرده‌اند، گفته می‌شود که این روش می‌تواند در افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه و رحم موثر باشد، به همین دلیل هنوز ابهاماتی درباره‌ی عوارض استفاده از این روش وجود دارد. پزشکان توصیه می‌کنند که خانم‌ها فقط برای مدت محدودی از این روش استفاده کنند. اچ آر تی روش موثری برای کاهش ریزش مو در دوران یائسگی است اما بهتر است برای انتخاب این روش حتما با پزشک خود مشورت کنید. از آنجاییکه پزشک شما با وضعیت سلامتی و سابقه‌ی پزشکی شما به خوبی آشناست، می‌تواند مزایا و معایب این روش را در مورد شما بررسی کرده و به شما اطلاع دهد.
اچ آر تی استروژن را وارد بدن شما می‌کند و با ذخیره سازی استروژن، در دوران قبل از یائسگی از آن استفاده خواهد کرد. اما باید به یاد داشته باشید که اچ آر تی برای درمان و به تعویق انداختن یائسگی طراحی نشده است، بلکه علائم و عوارض یائسگی را کاهش می‌دهد. انجام اچ آر تی می‌تواند از ریزش موی یائسگی جلوگیری کند، اما اگر اچ آر تی را به صورت دائمی انجام دهید، با گذشت زمان، باعث ریزش مو می‌شود. برای جلوگیری از ریزش مو و کنترل عوارض‌ می‌توانید از پزشک خود بخواهید که اچ آر تی را با دوز پایین برای شما انجام دهد.

نتیجه‌ی حاصل از اچ آر تی چگونه بروز خواهد کرد؟ 

با یک تا سه هفته استفاده از این روش شما شاهد کاهش چشمگیری در ریزش موهای خود خواهید بود و خواهید دید که موهای شما ضخیم‌تر،محکم‌تر و سالم‌تر از گذشته شده‌اند، علاوه بر این ناراحتی‌های پوستی دیگر نیز، مانند خارش و شوره‌ی سر، بر طرف خواهد شد. بعد از ۳ تا ۴ ماه استفاده، ضخامت موهای شما آشکار تر از گذشته خواهد بود و نتایج استفاده از این روش همچنان ادامه خواهد داشت.

کلاه گیس

کلاه گیس

بعضی اوقات کنترل شرایط و رویارویی با مشکلات می‌تواند بسیار قدرت بخش باشد. ار آنجاییکه ریزش موی یائسگی هیچ اختلال و یا مشکل خطرناکی به همراه نخواهد داشت، این دوران می‌تواند انگیزه‌ای برای استفاده از کلاه گیس‌های متنوع و جالب موجود در مراکز زیبایی باشد. امروزه کلاه گیس‌ها با بهترین کیفیت و با تنوع بسیار زیاد تولید می‌شوند و به راحتی در دسترس همگان هستند. اگر شما جزء افرادی هستید که ریزش موی یائسگی شما را نگران کرده است، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و تمام راه‌های موجود برای رفع این نگرانی را مورد بررسی قرار دهید.

آیا اختلال در هورمون تیروئید می تواند سبب ریزش موی زنان شود ؟


بدن شما یک سیستم هوشمند است. بنا بر این زمانی که بدن شما به دلیل تغییر در سطح هورمون‌ها، برای مثال نوسانات هورمون تیرئید، تحت استرس قرار می‌گیرد، به طور هوشمند، انرژی موجود در قسمت‌های غیر ضروری خود، ( مانند رشد موها) را به قسمت‌های مهم‌تر منتقل مي‌کند ( انرژی را صرف تنظیم هورمون‌های شما می‌کند). خانم‌های مبتلا به تیروئید کم کار معمولا با افزایش سن دچار ریزش مو می‌شوند.

چگونه می توانم از ریزش مو بعلت تغییرات هورمونی و یا یائستگی پیشگیری کنم ؟


رژیم غذایی سالم 

استفاده از فیبر در رژیم غذایی باعث می‌شود که سطح هورمون استروژن در بدن شما پایین بماند و مقدار اضافه‌ی آن از بدن شما زدوده شود. اگر در رژیم غذایی خود از مواد غذایی با پروتئین زیاد و کربوهیدرات کم و مقدار زیادی سبزیجات استفاده کنید، سطح انسولین بدن شما تنظیم شده و ریزش مو کاهش می‌یابد.

از مولتی ویتامین‌ها استفاده کنید 

از مولتی ویتامین_ها استفاده کنید

کمبود مواد مغذی در بدن می‌تواند به طور قابل توجهی بر ریزش موها تأثیر بگذارد. ویتامین A به ترکیبات چرب موجود در فولیکول‌های مو کمک می‌کند و رشد موها را تحریک می‌کند. ویتامین E از موها در برابر آسیب‌ها حفاظت می‌کند و ویتامین B ضخامت و درخشندگی موها را افزایش می‌دهد. همچنین، زینک و ویتامین C از داخل بدن به ترمیم سلول‌های موی آسیب دیده می‌پردازند و به سلامتی موها کمک می‌کنند.

متأسفانه، هیچ داروی جادویی یا قرصی وجود ندارد که بتواند ریزش مو را به طور کامل رفع کند. اما اگر فکر می‌کنید که ریزش موهایتان ناشی از تغییرات هورمونی است، باید بدانید که هورمون‌ها کدام یک نقش اصلی در این مشکل را ایفا می‌کنند و کدام یک از آن‌ها بر ریزش مو تأثیر می‌گذارد. سپس می‌توانید درمان مناسبی را برای مشکل ریزش موهایتان انتخاب کنید.

با موهای خود مهربان باشید

با موهای خود مهربان باشید

در حین شانه کردن و یا سشوار کشیدن موها باید بسیار دقت کنید تا با کشیدن آنها باعث افزایش ریزش موهایتان نشوید. از مدل‌های سفت و محکم، پیچیدن و کشیدن موهای خود خودداری کنید چون این روش‌ها باعث افزایش فشار بر مو شده و به عنوان عاملی برای ریزش آن به حساب می‌آید.

از مواد شیمیایی قوی استفاده نکنید 

از مواد شیمیایی قوی استفاده نکنید

زمانی که افراد با ریزش مو مواجه می‌شوند، ممکن است با استفاده از روش‌های گوناگون سعی در کتمان حقیقت کنند. اما باید در نظر داشته باشید که استفاده از مواد شیمیایی بسیار قوی برای رنگ کردن، فر کردن و یا صاف کردن مو باعث تشدید مشکل می‌شود. سعی کنید از محصولات طبیعی برای مراقبت از موی خود استفاده کنید.

مشاوره رایگان
× مشاوره در واتساپ