میکرونیدلینگ، یک روش کمتهاجمی جوانسازی پوست است که به عنوان درمان تحریک کلاژن سازی شناخته میشود. این روش با استفاده از ابزاری به نام میکروپن که شامل سوزنهای نازک است، انجام میشود. سوزنها با سوراخ کردن پوست، جراحات بسیار ریزی ایجاد میکنند. اما این جراحات ریز باعث بهبود صافی، نرمی و جوانی پوست میشوند.
درمان تحریک سازی پوست در واقع منجر به بهبود وضعیت پوست میشود. از نگاه اول، ممکن است به نظر برسد که استفاده از میکرونیدلینگ با ایجاد آسیب به پوست، نمیتواند منجر به بهبود آن شود. اما صنعت زیبایی پزشکی اثبات کرده است که میکرونیدلینگ در واقع به جوانسازی پوست کمک میکند. باید به یاد داشت که صنعت زیباشناسی پزشکی امروزه بر این فرضیه تکیه دارد.
سوالات رایج درباره میکرونیدلینگ
برخی از سوالات متداول مردم درباره روش میکرونیدلینگ پوست صورت و بدن عبارت اند از:
میکرونیدلینگ چیست؟
میکرونیدلینگ درمان ساده و کم تهاجمی است که مزایای فراوانی برای پوست دارد. میکرونیدلینگ با تجزیه بافت اسکار بهطور طبیعی موجب کلاژن سازی شده و به بهبود و حالت ارتجاعی پوست کمک میکند.
کدام بیماریهای پوستی با میکرونیدلینگ قابل درمان هستند؟
میکرونیدلینگ تاثیر چشمگیری در درمان زخمهای آکنه، زخمهای جراحی و تروما، خطوط ریز، چینو چروک عمیق، شل شدن پوست، افتادگی پوست، بافت پوستی زبر، آلوپسی، آسیبهای نور خورشید، منافذ پوستی و ترکهای پوستی دارد.
آیا بهغیر از صورت نواحی دیگر قابل درمان هستند؟
بله. بسیاری از بیماران از میکرونیدلینگ جهت درمان صورت و همچنین درمان ترکهای پوستی شکم، گردن، دست و زخمهای ناشی از جراحی، تروما و آسیب استفاده میکنند.
چگونه عمل میکند؟
دستگاههای میکرونیدلینگ مختلفی در بازار موجود هستند. سوزنهای بسیار نازک دستگاه با نفوذ به پوست موجب هزاران زخمهای کنترل شده میشوند. بدن با تولید کلاژن و الاستین به این جراحات پاسخ داده و موجب جوانسازی صورت و رفع چین و چروک و زخمها میگردد.
درمان میکرونیدلینگ به چه صورت انجام میشود؟
در ابتدا باید کل صورت بیمار با پاککننده موضعی پاکسازی شود. سپس 30 دقیقه قبل از شروع درمان صورت به صورت موضعی بیحسی میشود. با شروع درمان پوست صورت با سرم پوشش داده میشود. این امر موجب میشود میکروپن بهراحتی بر روی پوست صورت سر خورده و حرکت کند. در درمان میکرونیدلینگ بهدلیل ارتعاشات جزئی معمولا احساس ماساژ با حالت لرزش روی پوست به بیمار دست میدهد.
در روند تحریک کلاژن، سوزنهای نازک میکروپن به پوست نفوذ میکنند و با ایجاد جراحات ریز در پوست، تحریک پوست را ایجاد کرده و تولید کلاژن و الاستین را افزایش میدهند.
در اثر این فرایند، پوست ممکن است به مدت کوتاهی خونریزی کمی داشته باشد. سوراخهای کوچکتر به تولید فاکتورهای رشد و در نهایت به تولید کلاژن منجر میشوند. برای افزایش تولید کلاژن جدید، معمولا از تقویت کنندههایی مانند پی آرپی، اسید هیالورونیک و سرم TNS Skin Medica استفاده میشود. درمان میکرونیدلینگ عموما زمان طولانیتری از یک ساعت به طول نمیانجامد.
بعد از درمان چه تغییری خواهم کرد؟
بلافاصله بعد از درمان معمولا پوست صورت قرمز و شبیه به آفتابسوختگی خفیف خواهد بود. لازم به ذکر است که این حالت بعد از چند ساعت برطرف میشود. روز بعد از درمان بیمار میتواند میکاپ کند.
آیا آسیب میرساند؟
از آنجایی که پزشکان اغلب درمان میکرونیدلینگ را با داروهای بی حسی موضعی موثر انجام میدهند درمان بهراحتی و بدون درد انجام میشود. در برخی از بیماران ممکن است علائم حساسیت به دارو در پیشانی و لبها مشاهده شود.
چند جلسه درمان نیاز خواهد بود؟
معمولا در جلسه اول بیمار شاهد تغییراتی در پوست خود خواهد بود اما نتایج نهایی بعد از چند جلسه درمان صورت میگیرد. بیشتر بیماران اغلب به 3 تا 6 جلسه درمان نیاز دارند. بعد از آن باید به مراقبتهای بعد از درمان بپردازند.
چند وقت یکبار باید درمان را انجام داد؟
این مورد به پزشک درمان بستگی دارد. سری اول درمان معمولا هر 4 هفته یکبار انجام میشود.
دوره بهبود چگونه است؟
این روش معمولا نیازی به دوره استراحت ندارد. روز درمان میکرونیدلینگ پوست صورت حالت آفتاب سوختگی خفیف دارد. روز بعد، ناحیه درمان خشک و سفت میشود. معمولا جهت کمک به نتایج حاصل از درمان کیت حاوی تجهیزات مراقبت بعد از درمان توسط پزشک به بیمار ارائه میگردد.
بعد از درمان میکرونیدلینگ چگونه از پوست خود مراقبت کنم؟
ناحیه درمان ممکن است دچار ادم (تورم) و اریتم (سرخی پوست) شود. این علائم معمولا ظرف 1 تا 2 روز برطرف میگردد. 24 تا 72 ساعت بعد از درمان زخمهای بسیار ریز و سوزنی شکل در روی پوست ظاهر میشوند. این زخمها ممکن است 3 تا 4 روز روی پوست بمانند. نکته مهم این است که از لمس، خارش و یا کندن این زخمها باید جدا خودداری کرد. تمامی زخمهای ناشی از درمان به خودی خود برطرف میشوند. در طول 48 ساعت بعد از درمان باید از کار، ماساژ، دوش آب گرم و قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کرد.
توصیه میشود به مدت 12 ساعت بعد از درمان و تا بهبود نسبی از لوازم آرایش استفاده نکنید. در طول دوره بهبود برای کاهش کاهش احساس خارش و خشکی پوست میتوان از کرمهای نرمکننده پوست استفاده نمود.
1 تا 2 روز بعد از درمان و تا زمانی که پوست بهبود نیافته باید از حمام کردن اجتناب کرد. برای محافظت ناحیه درمان از نور خورشید بهتر است از کرمهای ضدآفتاب با SPFحداقل 30 استفاده کرد. قرار گرفتن در نورخورشید ممکن است موجب تجمع رنگ دانه در بافت پوست و تغییر رنگ پوست شود.
چرا باید میکرونیدلینگ را به درمان لیزری ترجیح داد؟
نتایج درمانی و بهویژه هزینه درمان میکرونیدلینگ باورنکردنی است. با وجود این که درمانهای لیزری برای انواع پوست قابل استفاده هستند اما خطر ابتلا بههایپرپیگمنتیشن بعد از التهاب بیشتر است. درمانهای لیزری اگر بهدرستی انجام شوند معمولا بدون تورم و خطر خواهند بود. درمان میکرونیدلینگ همانند درمانهای لیزری معمولا بدون التهاب، درد، دوره استراحت طولانی و خطر است.
آیا میکرونیدلینگ بعد از پرکنندههای پوستی قابل اجرا است؟
بله. بیماران میتوانند بعد از پرکنندههای پوستی و درصورتی که تزریق ژل و چربی بهدرستی انجام نشده باشد به درمان میکرونیدلینگ روی آورند. توصیه میشود بیماران حداقل 3 هفته بعد از تزریق ژل و چربی اقدام به درمان میکرونیدلینگ کنند.
آیا ترکیب درمانی میکرونیدلینگ با پی آرپی موثرتر است؟
ترکیب درمانی میکرونیدلینگ با پی آرپی (PRP) معمولاً منجر به بهبود کلی در درمان آکنه میشود، و به همین دلیل بسیاری از پزشکان از این ترکیب استفاده میکنند. ترکیب درمانی میکرونیدلینگ با پی آرپی یا لیزر، باعث تقویت و تضعیف تاثیر درمانی میشود.
پی آرپی یا پلاکت درمانی، یک روش درمان نسبتاً جدید در حوزه پزشکی است. اگرچه اطلاعات امیدوارکنندهای درباره این روش درمانی وجود دارد، اما هنوز به عنوان یک درمان موثر شناخته شده نیست.
هزینه درمان چقدر است؟
لازم به ذکر است که درمان میکرونیدلینگ بسیار مقرون بهصرفه است. هزینه درمان به عواملی نظیر ناحیه درمان، عمق زخمها و تکرار درمان بستگی دارد.