کک مک لکههای کوچکی از ملانین هستند که روی پوست انسان به خصوص افراد با چهرهای روشن ایجاد میشوند. لکهها به طور تصادفی در قسمتهای مختلف پوست گسترش مییابند اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید به صورت مکرر احتمال ایجاد ککومک را افزایش میدهد. ممکن است رنگ کک مکها متفاوت باشد. رنگهایی مانند قرمز، زرد، قهوهای مایل به قرمز، قهوهای روشن، قهوهای یا سیاه در افراد مبتلابه ککومک دیده میشود. این لکهها معمولاً در تابستان، مخصوصاً در میان افراد با پوست روشنتر و افرادی که موهای روشنتر یا قرمز دارند، بیشتر دیده میشوند. نسبت شیوع ککومک در مردان و زنان برابر است. کک مک اغلب در صورت وجود دارد، هرچند ممکن است در هر قسمتی از بدن که در معرض آفتاب قرار میگیرد ظاهر شود. ککومک بر روی پوست نوزادان به ندرت ایجاد میشود اگرچه در میان کودکان 5 تا 15 ساله بسیار شایع است. این مشکل معمولاً در بزرگسالان رایج نیست.
اگر شما از چهره خود ناراضی هستید و قصد دارید که از شر کک و مک صورت خود خلاص شوید، راههای مختلفی وجود دارد که به شما کمک میکند تا این لکهها را از بین برده و وضعیت چهره و بخشهای دیگر بدن خود را بهبود ببخشید. متخصصین ما در کلینیک زیبایی رازی پس از تشخیص علت کک و مک بهترین گزینه درمان ککومک شامل، لیزر، میکرودرم و کرم موضعی را به شما پیشنهاد خواهند کرد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص روشهای درمان کک و مک صورت میتوانید با شمارههای 02188333259 –02188334029 تماس حاصل فرمایید. همکاران ما در کلینیک جهت ارائه خدمات مشاوره یا رزرو نوبت شما را راهنمایی خواهند کرد.
فهرست مطالب
علل
علت اصلی کک و مک یا لکههای پوستی اشعههای خورشید است. روشهایی برای جلوگیری یا محو کردن این لکهها وجود دارد. کک و مک در افراد با پوست روشن، چشم آبی، موهای بلوند و بهخصوص موهای قرمز شایعتر است. هیچکس با کک مک متولد نمیشود. این لکهها اغلب در کودکان زیر دو سال ظاهر میشوند و باگذشت زمان به علت قرار گرفتن در معرض آفتاب افزایش مییابند. کک و مک عمدتاً در نواحی از بدن که بیشتر در معرض خورشید هستند مانند صورت، شانهها، سینه، بازوها و پاها ایجاد میشود. ژنتیک نیز در ایجاد کک مک بیتأثیر نیست، به این معنی که اگر یکی از والدین شما این لکهها را داشته باشد احتمال ایجاد آنها بر روی پوست شما نیز افزایش مییابد. علت کک مک سلولهای خاصی در پوست هستند که رنگدانهای به نام ملانین تولید میکنند. ملانین رنگدانهای است که به پوست رنگ میدهد. تابش نور خورشید به پوست باعث تولید ملانین بیشتر میشود تا از لایههای زیرپوستی محافظت شود. اگر ملانین در یک محل بیش از حد ایجاد شود، این کار باعث ایجاد ککومک میشود. نور خورشید همچنین سبب میشود که کک مکهای فعلی پررنگتر شوند. بهطورکلی، دلایل ایجاد کک مک در پوست شامل این موارد هستند:
- هورمونها: ملاسما عارضهای است که باعث ایجاد لکههای تیره میشود. این عارضه در زمان بارداری بسیار شایع است و برخی اصطلاحاً آن را ماسک بارداری مینامند. این بیماری ممکن است به دلیل استفاده از قرصهای ضدبارداری نیز ایجاد شود. قرار گرفتن در معرض تابش خورشید این لکهها را تیرهتر میکند.
- نور خورشید:لکههای صاف و بزرگ روی پوست در سنین میانسالی بهواسطه قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد میشوند و بهعنوان لکههای سنی، لکههای کبدی یا لنتیگین شناخته میشوند.
- سرطان پوست: ککومک میتواند بر روی پوست گسترش یابد و باعث ایجاد لکههایی شود که دارای شکلهای نامنظم و رنگهای غیرمعمول مانند سیاه، قرمز یا صورتی هستند. به لکههایی که درمان نمیشوند، دارای تقارن نیستند یا اندازهی بزرگی دارند بیشتر توجه کنید. اگر لکههای مشکوک مشاهده کردید حتماً به متخصص پوست مراجعه کنید.
بعضی از مردم کک مک روی پوستشان را دوست ندارند. روشهایی وجود دارد که میتواند از ایجاد آنها جلوگیری کند، آنها را کمرنگتر کند و حتی تا حد قابلتوجهی محو کند.
علائم
- ممکن است رنگ و شکل پوست تغییر کند.
- سرطان پوست ممکن است نشانهای از ککومک باشد.
- خالها اغلب در ناحیه آسیبدیده پوست ایجاد میشوند.
- ممکن است خون یا مخاط در مدفوع وجود داشته باشد.
انواع کک و مک
دو نوع اساسی کک و مک وجود دارد افیلایدز (ephelides) و لنتیگنز (lentigines). کک مکهای افیلایدز لکههای قرمز یا مایل به قهوهای هستند که معمولاً در طول ماههای آفتابی ظاهر میشوند و در زمستان محو میشوند.
لنتیگنز نقاط قهوهای یا سیاه هستند که نسبت به نوع افیلایدز تیرهتر هستند و در زمستان محو نمیشوند.
درمان کک و مک
برای کمک به محو یا کاهش ظاهر کک و مکها چندین روش مطمئن و مؤثر وجود دارد. در اغلب موارد برای رسیدن به بهترین نتایج ممکن است ترکیبی از چندین درمان کک و مک مورد نیاز باشد. پوست هر فرد ممکن است به درمانهای متفاوتی برای بهبود نیاز داشته باشد و اگر فرد دائماً در معرض نور خورشید باشد احتمال بازگشت کک و مکها وجود دارد.
کرمهای روشنکننده
محصولات حاوی هیدروکینون و اسید کجیک را میتوان با نسخه یا بدون نسخه خریداری کرد. اگر غلظت هیدروکینون زیاد باشد (بیش از 2٪) نیاز به نسخه پزشک خواهید داشت. این محصولات درصورتیکه به طور منظم در طول یک ماه استفاده شوند میتوانند به روشنتر شدن و رفع کک و مک صورت وبدن کمک کنند. کرمهای روشنکننده اگر همراه با کرمهای ضد آفتاب استفاده شوند بسیار مؤثرتر خواهند بود. استفاده از کرمهای روشنکننده همراه با کرمهایی مانند تربتین (ویتامین آ و رتین آ) تاازاروتن (تازاراک) و آداپالن (دیفرین) نیز در طول چند ماه استفاده شود ممکن است به کاهش کک و مک کمک کنند.
داروهای خوراکی
داروهای خوراکی مختلفی وجود دارد که برای انواع خاصی از کک مکها بسیار مؤثر هستند. معمولاً داروهای خوراکی درمان کک مکهای ناشی از تغییرات هورمونی تجویز میشوند.
میکرودرم
میکرودرم ابریژن با استفاده از ابزار و مواد ساینده سبک به عنوان روشی مؤثر برای ترمیم و شفافیت لایه بیرونی پوست شناخته میشود. درمان کک و مک بامیکرودرم ابریژن میتواند کک و مک را کاهش دهد و کیفیت کلی پوست را بهبود بخشد. در طول از بین بردن کک و مک صورت و بدن با میکرودرم ابریژن دانههای خشن و زبر منیزیم مورداستفاده قرار خواهد گرفت تا پوست مرده را از بین ببرد و با شفاف کردن پوست، لایه بیرونی پوست را بهبود بخشد. در این روش از ابزار سایشی استفاده میشود تا لایه لکهدار پوست را از بین ببرد. هدف از میکرودرم ابریژن بهبود کیفیت پوست است که شامل بافت و ظاهر پوست میشود. درمان منظم با میکرودرم ابریژن میتواند موجب بهبود همهی لکههای پوستی شود.
لیزر درمانی
لیزر درمانی، با استفاده از لیزر ایمن و گزینههای تا حد ممکن غیرتهاجمی برای بهبود کک و مک پوست میتواند مورداستفاده قرار بگیرد. برای این منظور از چند نوع لیزر میتوان استفاده کرد. لیزر درمانی با از بین بردن ملانین رنگ پوست را روشنتر میکند و ظاهر کک و مک و لکهها را بهبود میبخشد. برای دستیابی به نتایج بهینه، درمان به بیش از یک جلسه نیاز دارد. فتوسنتزها و یا روشهای تشدید نور خورشیدی روش دیگری برای روشنتر شدن و از بین بردن کک و مکها هستند. این روش در واقع استفاده از لیزر واقعی نیست بلکه تابش نور شدید است.
آی پی ال
درمان آی پی ال، درمان لیزری نیست اما همانند درمان لیزر کار میکند. این روش بهطور مؤثر و ایمن رنگدانههای پوست را از بین میبرد و با بهبود چرخهی سلولی سالم سبب روشن شدن و بازسازی پوست میشود.
کرایوسرجری
فریز کردن ملایم با استفاده از نیتروژن مایع در مطب پزشک میتواند برای از بین بردن کک و مک صورت و بدن استفاده شود. البته این نکته را باید در نظر بگیرید که همهی لکهها با انجماد و یا سوزاندن درمان نمیشوند.
مراقبتهای پس از درمان
شما بلافاصله پس از درمان قادر خواهید بود کارهای روزمره خود را از سر بگیرید. بااینحال، ناحیه تحت درمان برای 3 تا 5 روز تیرهتر به نظر میرسد. پوست ممکن است پوستهپوسته شود اما این عارضه نیز موقت خواهد بود. قرمزی و تورم طبیعی است. دستورالعملهای پس از عمل به شما کمک میکند تا بهسرعت این علائم را از بین ببرید. برخی از راهنماییهای رایج پس از درمان عبارتاند از:
- برای چند هفته پس از درمان، از قرار گرفتن در معرض آفتاب بیشازحد اجتناب کنید.
- پیش از رفتن در آفتاب از کرم ضد آفتاب قوی با محافظ UVA و UVB بزنید.
- از زدن کرمهای آلفا هیدروکسی اسید، اسید سالسیلیک یا اسید گلیکولیک اجتناب کنید.
- بهطور منظم کرمهای موضعی تجویزشده توسط پزشک را استفاده کنید.
- دوش آب گرم نگیرید.