شما ممکن است در هر جایی از بدن خود خال داشته باشید که این خالها اغلب به صورت نقاط ریز قهوهای یا سیاهرنگ روی پوست هستند. خالها دارای انواع مختلفی با شکلها و رنگهای بسیار گوناگون هستند. حتی ممکن است در مواردی از درون خالها مو رویش کند که این موضوع به نظر افراد عجیب میآید، که البته این امری طبیعی است. اغلب خالهای پوستی تا 20 سالگی بروز میکنند و داشتن 40 الی 50 خال در بدن تا رسیدن به سن بزرگسالی امری عادی و نرمال است. خالهای پوستی اغلب سرطانی نیستند و جایی برای نگرانی ندارند. ممکن است بسیاری از شماها زمانی که نوجوان بودهاید و تازگی در حال پا گذاشتن به دورهی بزرگسالی بودهاید، به طور ناگهانی متوجه ظاهر شدن خالهای بسیاری روی پوست خود شده باشید. معمولا افراد در این مواقع کمی وحشت میکنند و فکر میکنند که مشکلی در بدن آنها وجود دارد. اما با کمی تحقیق دربارهی این موضوع متوجه خواهید شد که همه چیز کاملا عادی است و بروز این خالها امری طبیعی و قابل انتظار بوده است. موضوع جالب دیگر در مورد خالها این است که، ممکن است خالهای پوستی با قرار گرفتن در معرض آفتاب تیرهرنگتر شوند. در صورتی که ظاهر خالهای پوستی خود را دوست ندارید و این موضوع آزارتان میدهد، باید بدانید که روشهای مختلفی برای درمان خال صورت و بدن وجود دارد.
خالهای پوستی میتواند باعث شود که شخص تصور خوبی از ظاهر خود نداشته باشد و اعتماد به نفس خود را از دست بدهد. داشتن یک خال بزرگ در صورت میتواند ظاهر ناخوشایندی ایجاد کند و داشتن خالهای متعدد در بدن میتواند باعث شود که شخص احساس کند بدن زیبا و جذابی ندارد. در نظر داشته باشید که اگر اندازه، شکل یا رنگ خال شما در حال تغییر است لازم است که حتما پزشک شما را معاینه کند. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی بعد از ارزیابی دقیق خالهای پوستی، و با توجه به شرایط خاص شما، بهترین راه مناسب برای از بین بردن آن چه به بهترین نتایج ممکن میرسد، تعیین میکنند. کلینیک پوست و موی رازی روشهای مختلفی را برای رفع خال صورت وبدن ارائه میدهد. برای آشنایی با این روشها یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 02188333259–02188334029 تماس حاصل نمایید.
فهرست مطالب
انواع خال
خال اکتسابی
این خالها از زمان تولد وجود ندارند بلکه در زمان کودکی یا بزرگسالی تشکیل میشوند. این خالها خوشخیم (غیرسرطانی) هستند. هر چند این مورد بسیار نادر است اما امکان آن وجود دارد که این خالها به تومورهای بدخیم تبدیل شوند.
خال پیوستگاهی رنگدانهای (جانکشنال ملانوسیتیک)
این خالها معمولا در زمان کودکی بروز میکنند و مسطح هستند. این خالها شبیه به کک و مک هستند و رنگ آنها قهوهای روشن، قهوهای تیره یا مشگی است و تمامی سطح خال به طور یکنواخت یکرنگ است.
خال داخل درمی
این خالها به رنگ پوست یا به رنگ قهوهای روشن هستند و حالتی گنبدی شکل دارند. این خالها تنها در لایه درمیس پوست قرار دارند.
خالهای مرکب
این خالها خصوصیات خالهای داخل درمی و پیوستگاهی را به طور همزمان دارند. ملانوسیتها (رنگدانهها) هم در لایهی درمیس و هم در محل پیوست لایهی درمیس با اپیدرمیس حضور دارند. این خالها معمولا برآمده هستند و رنگ آنها یکنواخت است.
علت بروز خال چیست؟
وجود خال در پوست امری طبیعی است. برخی از افراد از بدو تولد روی پوست بدن خود خال دارند و برخی دیگر در زمان کودکی یا بزرگسالی و بدون هیچ دلیل خاصی خال در میآورند. در صورتی که شما زیاد در معرض نور خوشید قرار میگیرید احتمال آن که خالهای بیشتری پبدا کنید، زیاد است و در اغلب موارد این خالها خطرناک نیستند. لازم نیست که کاملا از نور آفتاب گریزان باشید اما باید مراقب خالهای خود باشید تا در صورتی که تغییری در رنگ یا شکل یا اندازهی آنها ایجاد شد، متوجه شوید.
شما افراد زیادی را میبینید که به شدت از آفتاب هراسان هستند و فکر میکنند که نور خورشید موجب بروز سرطان پوست میشود. حرف این عده را نباید باور کنید! کافیست قبل از قرارگیری در معرض آفتاب از کرم ضدآفتاب مناسب استفاده کنید و در زمانهایی که هوا بیش از حد گرم و نور آفتاب شدید است، تا جای ممکن در معرض نور شدید آفتاب نباشید. همین قدر که در مورد این موضوع منطقی عمل کنید، کافیست. خالهای برآمده زمانی ایجاد میشود که سلولهای پوستی در به جای آن که گسترده شوند روی همدیگر رشد میکنند. این سلولها ملانوسیت نام دارند و همین سلولها هستند که به پوست شما رنگ میدهند.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
تا اینجا به علل بروز خال اشاره کردیم و حالا اجازه دهید که به موضوعات جدیتری بپردازیم. چه زمانی لازم است که پزشک مراجعه کنید و از کجا میتوان فهمید که خال شما در حال تبدیل شدن به ملانوما (سرطان پوست) است.
- مرز خال: اگر مرزهای خال حالت بریده بریده و دالبر دارد لازم است که به پزشک مراجعه کنید چرا که این موضوع میتواند نشان دهنده سرطان پوست باشد.
- رنگ خال:این موضوع کاملا طبیعی است که خال شما رنگ قهوهای، سیاه یا حتی صورتی داشته باشند. اما اگر خالهای شما رنگهای متفاوتی داشته باشند و یا در حال تغییر رنگ باشد، باید نگران شوید.
- شکل خال:خالهای معمولی دارای حالتی مدور و نسبتا متقارن هستند. داشتن فرمی غیرمتقارن و غیرمعمول میتواند نشانه سرطان پوست باشد.
- اندازهی خال:افزایش اندازه خال یا دیدن علائمی که نشاندهندهی رشد خال در پوست هستند باید موجب نگرانی شما شود.
- تغییر یافتن خال:خالهای پوستی خود را مرتبا تحت نظر داشته باشید تا متوجه بروز هر گونه تغییری در آنها شوید. خالها معمولا به همان شکل اولیه خود باقی میمانند، اما اگر متوجه تغییر رنگ، اندازه یا شکل خال شدید و یا خال شروع به خونریزی یا خارش کرد لازم است به پزشک مراجعه کنید.
آمادگی برای جلسهی درمانی
قبل از اقدام برای برداشتن خال لازم است که یک جلسهی مشاوره با پزشک متخصص داشته باشید تا بتوانید در مورد گزینههای درمانی مختلفی که پیش رو دارید با پزشک مشورت کنید و همچنین پزشک وضعیت شما را بررسی کند و تعیین کند که آیا شما فرد مناسبی برای انجام این عمل هستید یا خیر. از آنجایی که برداشتن خال یک درمان مل سرپایی کوچک است، به آمادگی چندانی قبل از عمل نیاز نیست. معمولا از بیماران خواسته میشود که یک از هفته قبل از جراحی خال از مصرف داروهایی (مانند آسپرین و ایبوبروفن) که موجب رقیق شدن خون و افزایش خونریزی میشوند، خودداری کنند. برداشتن خال های صورت و بدن دردی خفیف تا متوسط دارد که با استفاده از بیحسکننده موضعی کاملا برطرف میشود.
درمان
برداشتن با تیغ
روش برداشتن خال با تیغ برای خالهای برجسته که ریشهی آنها در سطح پوست است مناسب میباشد و برای خالهایی که ریشهی عمیقتری دارند و به برش کامل نیاز دارند، مناسب نیست. در ابتدا پزشک از بیحسی موضعی استفاده میکند و سپس با استفاده از تیغ مخصوص (اسکالپل) خال را از سطح پوست جدا میکند و سطح پوست شما کاملا صاف میشود.
هر چند این روش بسیار در مقیاس کوچکی انجام میشود اما کمی ایجاد خونریزی میکند. برای بستن عروق خونی و توقف خونریزی با استفاده از یک وسیله الکتریکی، محل زخم سوزانده میشود. در نهایت روی پوست پماد آنتیبیوتیک زده میشود و محل زخم پانسمان میشود.
در حین انجام این درمان شما دردی حس نمیکنید (یا درد شما بسیار خفیف است) اما بعد از جلسه درمانی محل مورد نظر قرمز و کمی دردناک میشود که امری طبیعی است. در محل خال برداشته شده، پوستهای تشکیل میشود که بعد از بهبودی کامل پوست، این پوسته میافتد. این روند در حدود یک ماه طول میکشد.
برش خال
خالهای بسیار بزرگ ممکن است طی چند مرحله و توسط روشی به نام “برش سریال” از پوست جدا شوند. در این روش جراح در هر مرحله قسمت کوچکی از خال را بر میدارد تا این که نهایتا کل بافت خال برداشته شود. برش دادن یک خال بسیار بزرگ موجب میشود که یک زخم باز و بدون پوشش ایجاد شود. به همین منظور برای پوشش دادن جای خال از گرافت پوستی استفاده میشود. برای گرفتن گرافت پوستی، از ناحیه از بدن استفاده میشود که سلولهای آن کاملا سالم است و پوست آن ضخامتی مشابه با پوست ناحیه مورد نظر برای درمان دارد. ممکن است در ناحیهای که گرافت پوستی از آن گرفته میشود، جای زخم باقی بماند و این ناحیه نسبت به قبل آسیبپذیرتر باشد.
لیزر
روشی که بیش از سایر روشها ارجحیت دارد، استفاده از لیزر است. در این روش برای نفوذ به رنگدانههای خال بدون عمل جراحی و از بین بردن آنها از اشعه لیزر استفاده میشود. در روش برداشتن لیزری خال، از اشعه لیزر برای گرم کردن بافت خال استفاده میشود تا سلولهای داخل بافت تغییر حالت دهند و بافت خال اصطلاحا سوزانده شود. رنگدانههای خال بر اثر تابش اشعهی لیزر در هم شکسته میشوند و سپس توسط بدن جذب میشوند. از آنجایی که اشعهی لیزر رگهای خونی را میبندد، نیازی به بخیه زدن جای خال نیست. نتایج نهایی برداشتن خال با لیزر، پوستی زیبا و سالم و بدون جای زخماست.